Ekkun ja Mantan päiväkirja Japanista

7.9.2010

Manta temppelin tatamilla – kerrankin hiljaa ja suu kiinni

Päiväkirjan sivu numero 3

Pilvistä laskeutui hento sade. Vesi haihtuu pois osumatta maahan.

Aamun aurinko siivilöityy pilvien lomasta ja valaisee Kyoton kauniit vanhat temppelit. Tatami hyväilee kävelystä väsyneitä jalkapohjia. Tässä olisi aivan ihanaa pyöräyttää muutama judoheitto. En usko, että temppelin vartija sitä sallisi. Emmekä sitä yritäkään. Sen sijaan hiljennymme Shogunin hautapatsaalla. Se näkyy temppelin nurkassa, hämärässä. Täällä lepää muitakin suuria sotureita.

 

Löydämme tatamin myös hienosta budosalista Osakan linnan alueelta. Shudokan perustettiin nelisenkymmentä vuotta sitten, ja salia käyttävät kaikki budolajit. Internetin hakusana Martial Art johtaa perille budo–sanaa paremmin. Judoharjoitukset alkaisivat tässä hienossa salissa klo 17.

 

Pari Kendon harrastajaa purkaa haarniskojaan. Muuten sali on hiljainen. Emme malta odottaa, sillä olemme päättäneet vierailla Kodokanin Osakan salilla samaan aikaan. Kävellessämme lyhyttä matkaa Shudokan -salilta Osakan linnaan, kuulemme yllättäen savolaista aksenttia. Ensin epäilemme aistiharhaa kuumassa auringon paisteessa. Totuus paljastuu kulman takaa: savonlinnalaispariskunta Ismo ja Virpi Seppänen (molemmat ovat judotuomareita), kävelevät vastaan. Olo on kuin Savonlinnan torilla. Puhutaan niitä näitä ja vähän judostakin ja säästä. Ja siitä, että miten me nyt yht`äkkiä kohdataan täällä miljoonakaupungin miljoonan matkailukohteen joukosta, juuri täällä.

 

Matka jatkuu. Hyvästelemme savonlinnalaiset, kierrämme Osakan linnan ja kävelemme metroon. Se kiidättää meidät vähäistä korvausta vastaan Fukaebashin asemalle. Kodokanin alaosasto Osakassa sijaitsee täällä. Hieman syrjässä, kylläkin. Sali löytyy pian. Nousemme portaat judon perustajan Jigoro Kanon patsaan ohi ja saavumme pieneen vastaanottotilaan. 800 jenin maksua vastaan saisimme harjoitella. No – judogit, eli judopuvut ovat hotellilla, eivät mukana. Kerromme englanninkielellä, että haluamme vain katsoa harjoittelua. Yhteinen kieli vastaanottovirkailijoiden kanssa löytyy heti, kun näytämme Kodokanin jäsenkorttimme.  

 

Pienten lasten harjoitus on juuri alkanut. Viisi seniori-ikäistä senseitä (mestaria) ohjaa kahta eri ryhmää. Sali muistuttaa vanhan kansakoulun jumppasalia. Tatami on kiinteä, ja vaikutta mukavalta. Opettajien komennoista ei saa mitään selvää. Pyydän lupaa kuvata. Saan luvan. Lapset telmivät moneen eri suuntaan. Harjoitukset vaikuttavat aika perinteisiltä. Lapset treenaavat kuin pienet aikuiset. Vaikka kuri vaikuttaa tiukalle, hymyä löytyy valko-, kelta- ja oranssivöisten lasten kasvoilta.

 

Kesken harjoitusten meitä tulee tervehtimään Takeo Kawsaki. Hän on Kodokoanin paikallinen puheenjohtaja, presidentti. Keskustelemme auttavalla englannin kielellä. Hetken kuluttua hän avaa valokuva-albumin. Kuvat kertovat hänen vierailustaan Helsingissä. Sibelius–monumentin ja Stadionin tornin edessä hän poseeraa Hiroyasu Tanayaman kanssa. Useammat meistä tuntevat suomalaistuneen hienon judo-opettajan, jonka vastuulla on ollut Suomen judon Japanisuhteet. Hiro avasi meillekin ovia Japaniin.

 

Kumartelemme, toivottelemme terveisiä, kumartelemme uudelleen ja sen jälkeen poistumme Osakan pimenevään iltaan. Neonvalot häikäisevät ja Osakan Kodokanin sisäänkäynti jää hämärään. Menemme syömään mustekalapyöryköitä.

 

Eilen saimme Tapio Mäeltä, Suomen maajoukkueesta viestin. Suomen joukkue oli menossa harjoittelemaan Tokion Kodokaniin. Suomen joukkueessa ottelevat Jaana Sundberg, Johanna Ylinen, Valtteri Jokinen, Antti Rintamäki ja Antti Virta. Valmentajana on mukana päävalmentaja Mika Mukkula ja Jukka-Pekka Jokinen. Tapio Mäki – Suomen Judoliiton puheenjohtaja – toimii joukkueen johtajana.

 

Kisajännitys tiivistyy, mutta sitä ennen on aikaa vielä muutamaan seikkailuun.

 

Terveisin Ekku ja Manta

 

ps tänään tempauduimme mukaan Kansain paikallistelevision (jota katsoo varmaan pari miljoonaa japanilaista) ohjelmaan. Ohjelman nimi on – jos satut katsomaan – ”Rosan`s MIchi-Annai-Shiyo!”. Se kertoo tyypeistä, jotka auttavat eksyneitä turisteja. Me siis oltiin ikään kuin eksyneet – ja höpistiin toimittajille sitä sun tätä. Ohjelman nimi on ”CHICINPUIPUI”; kanavalla 4, 5:15 PM. Älä missaa!

 

Päiväkirjan ensimmäinen sivu

Päiväkirjan toinen sivu

Kyoto haastaa moderin maailman henkeäsalpaavan kauniilla historialla
Osakan Kodokain tatamilla lasten harjoitukset