Pelisääntökyselyn tulokset
30.1.2013
Pelisääntökysely 2012
Nuoren Suomen pelisääntökysely lähetettiin marraskuussa 2012 muksujudokoiden ja sitä vanhempien lasten vanhemmille, noin 350 henkilölle. Vastauksia kertyi 114 kappaletta. Kyselyssä oli kysymyksiä (arvio 1-5) sekä mahdollisuus kirjoittaa toiveita ja mielipiteitä. Pisteiden perusteella vastaajat olivat tyytyväisiä seuran toimintaan ja kaikki osa-alueet saivat hyvät pisteet. Avovastauksia kertyi noin 20 kappaletta, ja niissä tuotiin esiin parannusehdotuksia.
Osiot
Eniten pisteitä saivat osiot “Lapsen elämänrytmi” (keskiarvo 4,6 pistettä). Vanhemmat pitivät oman lapsensa koulunkäyntiä, unen saantia ja ravintoa hyvänä. Harjoitukset ovat vastaajien mielestä monipuolisia. Kuitenkin 77% arvioi lapsensa liikkuvan korkeintaan 15 tuntia viikossa, mitä nykytiedon valossa pidetään terveyttä edistävän liikunnan alarajana. Lapsista korkeintaan 10 tuntia viikossa liikkuu 38 % prosenttia.
Harjoitukset ja kilpailu -osio (4,2 pistettä) oli toiseksi eniten pisteitä saanut osio. Sen mahdollinen kehittämiskohde on tapahtumiin ja kilpailuihin osallistuminen. Vastausten perusteella tapahtumien määrä voisi olla sopivampi, todennäköisesti suurempi, vaikka kysymys ei eritellyt onko tapahtumia liian vähän vai liian paljon.
Tiedotus (4,1). Ryhmän toiminnasta tiedottaminen on hyvää tasoa. Joissakin avovastauksissa toivottiin kuitenkin parempaa tiedottamist, muun mussa lajista ja siitä, miten harrastuksessa edetään (harjoitusohjelma, vyövaatimukset, tapahtumat, aikataulu).
Ryhmän toiminta (4,1). Vanhemmat ovat tyytyväisiä siihen miten lapset toimivat ryhmässä.
Ohjaus ja valmennus (4,0). Kokonaistyytyväisyys, ohjaajien yleinen toiminta ja ohjauksen laatu saivat hyvät pisteet. Kehittämiskohteiksi nousivat kannustavuus ja huomioon ottaminen. Nämäkin ovat hyvää tasoa, mutta erottuvat kolmesta muusta. Avovastauksissa toivotaan rauhallisempia harjoituksia eli että ohjaajien on pidettävä kiinni hyvästä käytöksestä ja puututtuva tarvittaessa myös lasten keskinäisiin kiistoihin. Lisäksi vastaajat haluavat, että kaikki otettaisiin mukaan ja että minkäänlaisia ryhmärangaistuksia ei käytettäisi pienille lapsille.
Urheiluharrastuksen kokonaiskulut (3,9). Suurimman osan mielestä kokonaiskulut ovat kohtuulliset.
Vähiten pisteitä saivat osiot “Pelisäännöt ja toimintatavoista sopiminen” (3,8 pistettä) ja “Lapsen oma motivaatio ja harjoittelu” (3,7 pistettä). Pelisääntö-osion toiveina nousivat vanhempien kuunteleminen ja pelisääntökeskustelujen järjestäminen. Lapsen harjoittelu ja motivaatio -osion vastaukset olivat kaksijakoisia. Myönteistä oli, että lapset viihtyvät hyvin harjoitusryhmissään. Toisaalta vähän pisteitä kertyi siitä, että lapset eivät harjoittele omaa lajia myös omatoimisesti - tätä on judossa vaikea toteuttaa - mutta ei mahdotonta! Monet lapset eivät osallistu kovin innokkaasti kilpailuihin tai näytöksiin. Puolet ei harrasta ollenkaan tai harrastaa vähän muita lajeja. Osiossa ei kysytty sitä, pitävätkö vanhemmat näitä vähäisen pistemäärän kysymyksiä itse tärkeinä.
Kehityskohteet
Yhteenvetona kehityskohteiksi
Mahdollisuus osallistua riittävästi tapahtumiin (kilpailuja, leirejä, muut tapahtumat).
Ryhmien tiedottamisen parantaminen (lajitietous, harjoitusohjelma, aikataulut).
Lasten kannustaminen ja huomioon ottaminen.
Työrauha ja lasten ohjaaminen toimimaan keskenään ryhmässä.
Liikuntaan kannustaminen.
Teksti: Jarkko Heinonen